FAQ

In glansgraad verschillen watergedragen en oplosmiddelhoudende verven van elkaar. Na droging hebben oplosmiddelhoudende verven over het algemeen een hogere aanvangsglans. Deze glans neemt na verloop van tijd af. De glans van watergedragen producten is in het begin wat lager. Het teruglopen van glans gaat echter aanzienlijk minder snel in vergelijking tot oplosmiddelhoudende verven.

De best werkbare temperatuur ligt tussen de 5 en 25°C. Bij 25°C en hoger drogen de producten zeer snel. Verder geldt dat, wanneer de relatieve vochtigheid boven de 80 procent komt, er geen goede resultaten meer worden verkregen. Te denken valt hierbij aan droging en hechting.

Om lang van schilderwerk te genieten dient dit regelmatig te worden gereinigd. Hierdoor krijgt vuil geen kans zich vast te zetten.

De levensduur van het buitenschilderwerk op ramen en kozijnen is ook afhankelijk van de conditie van het binnenschilderwerk. Als dat niet in orde is, kan condensvocht via de ruit in het hout komen. Met alle nadelige gevolgen van dien.

 

Een voorstrijk als de Evert Koning DEKO Voorstrijk is een product om de zuiging van wanden op te heffen. Een voorstrijk werkt nooit als een fixeer. Een fixeer is een product om poederende delen vast te zetten op de ondergrond. Over het algemeen zijn dit oplosmiddelhoudende producten. Een poederende ondergrond is te herkennen aan een witte hand wanneer je deze over de oppervlakte strijkt.

Eerst de ondergrond reinigen en ontvetten met een verfontvetter zoals Universol, St. Marc Verfreiniger of Ammoniawater (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Pas daarna schuren.

 

Op kaal hout is het aan te bevelen te schuren met korrel P. 120 en na te schuren met P.180. P.220 wordt gebruikt in de nerfrichting om het opkomen van houtvezels na het gronden te voorkomen. Het is aan te bevelen de grondlaag na droging niet kaal te schuren, omdat er anders opnieuw een grondverflaag moet worden aangebracht.

 

Er moeten drie lagen op kaal hout worden aangebracht om het hout voldoende te beschermen tegen weersinvloeden. Is het hout reeds geschilderd en verkeert het in een goede staat, dan kan men het beste schuren (matteren) met korrel 180 – 240.  Hoe fijner geschuurd, hoe hoger de glans.

Voor het herstellen van houtrotschades wordt gebruik gemaakt van epoxy houtreparatiepasta’s. Deze komen van fabrikanten zoals Renovaid of Repair Care. Herstellen vindt plaats op basis van de voorschriften van deze fabrikanten.

Wij adviseren na droging van de reparatiepasta op de toegepaste plekken mechanisch te schuren. Vóór het gronden wordt het hout ontvet met een scherp oplosmiddel zoals Thinner. Door het uitzweten van amine uit de epoxy reparatiepasta kunnen droogproblemen ontstaan. Ook kan sprake zijn van verkleuring van de eindlaag.

 

Voor gebruik de inhoud goed oproeren. REXO 4Q HOOGGLANS aanbrengen met een goede kwaliteit kwast, niet te dik strijken en goed verdelen. Blijf niet te lang in de verflaag strijken. Een goede verf vloeit na verloop van tijd vanzelf mooi dicht. Hoe langer men blijft strijken, hoe groter de kans op streepvorming.

Blaarvorming bij pas uitgevoerd schilderwerk komt regelmatig voor bij houtsoorten met grove poriën. Dit is onafhankelijk van het merk verf. Vooral alkydverven (met name hoogglans) en trager drogende producten zijn hiervoor gevoelig. In het bijzonder bij het schilderen van meranti, maar bijvoorbeeld ook bij merbau kunnen blaasjes ontstaan. Oorzaak is de aanwezigheid van lucht in het hout. Ook bij wormgaatjes kunnen zich kleine blaren manifesteren.

 

Als lucht niet uit de ondergrond kan ontsnappen en opgesloten raakt onder de pas aangebrachte verffilm, wordt deze warm. Deze lucht kan gaan uitzetten en er ontstaan luchtbelletjes (luchtblaren).

Wat te allen tijde dient te worden voorkomen, is dat er wordt geschilderd in de volle zon of voor de zon uit. De zon geeft namelijk een snelle oppervlaktedroging en daardoor zal ingesloten lucht niet langer de kans krijgen te ontsnappen. Het beste is daarom bij zonnig weer achter de zon aan te schilderen (zeker bij grofporig hout).

De EKODUR INTERIEUR SATIN 2K beschikt over hoogbestendige eigenschappen, waaronder een aanzienlijk betere bescherming tegen handvetten. Dit is het verschil met 1 componentige watergedragen verven. Het 2K product is speciaal ontwikkeld voor kritische ondergronden zoals deuren, kozijnen en trapleuningen.

Nee, bij watergedragen lakken voor buiten ontstaat juist minder houtrot. Watergedragen verven staan vocht gemakkelijker af.

Het is aan te bevelen kaal hout eerst te gronden met een grondverf op basis van alkydhars. Deze wordt in de kleur van de eindlaag aangebracht. Vervolgens kunnen er diverse lagen watergedragen verf worden aangebracht ter afwerking. Evert Koning EKODUR EXTERIEUR GLOSS is bijvoorbeeld erg geschikt voor ondergronden als Red Ceder hout, tuin- en strandhuisjes.